Gemilerin Demirleme Ücretleri Hakkında Yönerge

 

 15.11.2023 tarihli ve E. 1056025 sayılı Bakanlık Makam Olur’u ile yayımlanmıştır.

 

 GEMİLERİN DEMİRLEME ÜCRETLERİ HAKKINDA YÖNERGE

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönergenin amacı ülkemiz deniz yetki alanları dahilinde gemilerden alınacak demirleme ücretlerinin tespiti ile bu ücretlerin tahsili, denetimi ve takibine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönerge, 14/08/2019 tarihli ve 1426 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ve 31/10/2012 tarih ve 28453 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Limanlar Yönetmeliği ile belirlenen demirleme sahalarını, liman başkanlığınca belirlenen geçici demirleme sahalarını ve bu demirleme sahalarını kullanacak olan;

a) Limanlar Yönetmeliği’nin 9’uncu maddesi kapsamında geliş bildirimi yapmakla yükümlü veya

b) Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nin 11’inci maddesinin birinci fıkrasına istinaden demirleyen veya

c) Limanlar Yönetmeliği’nin 20’nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) ve (j) bendine istinaden demirleyen

 

tüm gemileri kapsar.

(2) Bu Yönerge hükümleri, devlet gemilerini, askeri/kolluk birimlerine ait gemileri, spor, eğitim ve bilimsel araştırma amaçlarına tahsis edilmiş Türk Bayraklı gemileri, Limanlar Yönetmeliği kapsamında 60 gün süreli Liman Çıkış Belgesi düzenlenen gemileri ve kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilimsel araştırma gemilerini kapsamaz.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönerge, 618 sayılı Limanlar Kanununa, 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 478’inci ve 490’ıncı maddelerine, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliğine, Limanlar Yönetmeliğine, 21/05/2016 tarihli ve 29718 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar ve kısaltmalar

MADDE 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

a) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,

b) Demirleme: Gemilerin demirleme sahalarında geçici olarak kalmasını sağlamak, dalga, akıntı ve rüzgârla sürüklenmesini engellemek için demir donanımlarının denize bırakılması suretiyle beklemesini,

c) Demirleme ordinosu: Gemilerin, demirleme sahalarına kabulü amacıyla liman başkanlığınca düzenlenen ve demirleme sahasını da belirten izin belgesini,

ç) Demirleme sahası: Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ve Limanlar Yönetmeliği ile belirlenen demirleme sahaları ile liman başkanlığınca belirlenen geçici demirleme sahalarını,

d) Demirleme süresi: Geminin demirleme ve demir alma zamanı arasında geçen süreyi,

e) Gemi: Kendiliğinden hareket etme imkânı bulunmasa dahi tahsis edildiği amaca uygun olarak yüzme özelliği bulunan her türlü deniz aracını,

f) Gemi ilgilileri: Donatan, işleten, kiracı, kaptan veya acenteleri ile gemiyi temsile yetkilendirilmiş gerçek veya tüzel kişileri,

g) Groston (GT): Geminin, 21/9/1978 tarihli ve 2169 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan Gemilerin Tonilatolarını Ölçme 1969 Uluslararası Sözleşmesi ile 12/3/2009 tarihli ve 27167 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Gemilerin Tonilatolarını Ölçme Yönetmeliğine uygun olarak düzenlenmiş belgesinde gösterilen gros tonilatosunu,

ğ) İdare: Denizcilik Genel Müdürlüğünü

h) İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahaları: Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nin ekinde yer alan Ek-2 (2)’de belirlenmiş olan (A), (B), (C), (F) ve (G) numaralı demirleme sahalarını,

ı) Liman başkanlığı: Ülkemizde mevzuat ile kurulmuş her bir bölge liman başkanlığı veya liman başkanlıklarını,

i) Demirde servis dışı bekleme: Hurdaya ayrılmış gemiler dışında, iş bulamadığı veya hukukî bir kararın sonucunu beklediği için bir geminin ticari faaliyette veya bakım onarımda bulunmadan İdarenin izni alınarak demirleme sahasında demirde bekleme yapmasını,

j) TBDTDY: Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’ni

ifade eder.

(2) Bu Yönergede yer alan, ancak birinci fıkrada yer almayan diğer terimler için ilgili mevzuat ve taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalarda/sözleşmelerde belirtilen tanımlar esas alınır.

Demirleme sahaları

MADDE 5 – (1) Demirleme sahaları, Limanlar Yönetmeliği ve Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği ile belirlenmiştir.

(2) Geçici demirleme sahası Limanlar Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak belirlenir.

Demirleme ücretlerine ilişkin genel esaslar

MADDE 6 – (1) Demirleme ücretlerine ilişkin hususlar aşağıda belirtilen şekilde uygulanır:

a) Toplam demirleme süresi 72 saati aşan bu Yönerge kapsamındaki tüm gemilerden günlük olarak alınır ve demirleme saatinden itibaren bu fıkranın (e) bendine göre ücretlendirilir.

b) Demirleme süresinin demirleme saatinden itibaren 168 saati aştığı durumlarda 168 saatin üstündeki günler için bu fıkranın (e) bendinde belirlenen artırımlı katsayılar uygulanır.

c) Günlük süre, bulunulan takvim gününün sonuna kadar geçerlidir. Bir sonraki gün için yeniden hesaplama yapılır.

 

ç) İsteyen gemiler bu fıkranın (e) bendinde belirlenen ücretlerden günlük ücretin 25 (yirmibeş) katı olarak aylık veya aylık ücretin 6 (altı) katı olarak yıllık ödeyebilirler.

d) Aylık veya yıllık ödeme yapan gemilerden;

1) TBDTDY kapsamındaki demirleme sahaları için ödeme yapanlar İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahaları hariç tüm demirleme sahalarına,

2) TBDTDY kapsamı dışındaki demirleme sahaları için ödeme yapanlar ise sadece TBDTDY kapsamı dışındaki demirleme sahalarına,

demirleme yapıldığı tarihten itibaren; aylık ödeme yapıldıysa 30 gün, yıllık ödeme yapıldıysa 12 ay boyunca herhangi bir ilave demirleme ücretine tabi olmadan demirleyebilirler.

e) Demirleme ücretleri ilgili demirleme sahaları için aşağıdaki şekilde uygulanır.

1) TBDTDY kapsamı dışındaki demirleme sahaları için demirleme ücreti,

a) Demirleme süresi 168 saate kadar olan Türk bayraklı gemiler için GT başına 0,002 USD, yabancı bayraklı gemiler için ise GT başına 0,004 USD olarak,

b) Demirleme süresi 168 saatten fazla olan Türk bayraklı gemiler için GT başına 0,003 USD, yabancı bayraklı gemiler için ise GT başına 0,006 USD olarak hesaplanarak ödenir.

c) Aylık ve yıllık ücret ödemelerinde bu bendin 1(a) alt bendindeki katsayılar esas alınır.

2) TBDTDY’nin Ek-2’sinde yer alan demirleme sahaları için demirleme ücreti,

a) Demirleme süresi 168 saate kadar olan Türk bayraklı gemiler için GT başına 0,004 USD, yabancı bayraklı gemiler için ise GT başına 0,008 USD olarak,

b) Demirleme süresi 168 saatten fazla olan Türk bayraklı gemiler için GT başına 0,006 USD, yabancı bayraklı gemiler için ise GT başına 0,012 USD olarak hesaplanarak ödenir.

c) Aylık ve yıllık ücret ödemelerinde bu bendin 2(a) alt bendindeki katsayılar esas alınır. İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahaları için demirleme ücreti günlük ödenir, aylık veya yıllık ödeme yapılamaz.

 

(2) Bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında GT başına katsayıları belirlenen demirleme ücretini ödemesi gereken ve denize elverişlilik belgesinde sefer bölgesi “Kabotaj Seferi” veya daha düşük sınırlarda belirlenen gemilere Türk Bayraklı gemiler için belirlenmiş olan günlük, aylık ve yıllık ücretler %50 indirimli olarak uygulanır. Bunlar dışındaki Türk Bayraklı gemilere kabotaj seferi yapsalar dahi bu indirim uygulanmaz.

(3) Ücret tahakkukunda, gemilerin Tonilato Belgelerindeki GT değerleri, Tonilato Belgelerinde farklı GT değeri olan gemilerde ise büyük olan GT değeri esas alınır.

(4) Geliş bildirimi yapmakla yükümlü gemiler, ordino düzenlenmeden demirleme işlemi yapamaz.

(5) Gemi ilgilileri, demirledikleri sahayı, demirleme saatini ve demirleme sahasından ayrıldıkları saati derhal liman başkanlığına, kılavuzluk istasyonuna veya mevcut olan yerlerde Gemi Trafik Hizmetleri Merkezine bildirmekle yükümlüdür.

(6) Demirleme ücreti, bu Yönerge Ekinde yer alan “Demirleme Ücretlerine İlişkin Örnek Hesap Tablosu”nda gösterildiği gibi geminin gros tonajının bu maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde belirtilen ilgili katsayılar ile çarpılması ile hesaplanır. Hesaplanan ücret, e-Devlet sistemi veya Bakanlığın e-tahsilat sistemine dahil olan ödeme kanalları vasıtasıyla ödeme gününe ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Amerikan Doları döviz alış kuru üzerinden Türk Lirası cinsine çevrilerek gemi ilgililerince ödenir. Ödenen tutarlar Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi hesabına gelir kaydedilir.

(7) Ücretlerin geminin demir aldığı gün ödenmesi esas olup, bu süre hiçbir suretle demir alındığı günden itibaren 72 saati geçemez.

(8) Demirde servis dışı bekleme durumlarında günlük, aylık ve yıllık ücretler bu Yönerge hükümleri doğrultusunda ve %50 indirimli olarak uygulanır.

TBDTDY kapsamındaki demirleme sahalarına yönelik özel hükümler

MADDE 7 – (1) TBDTDY kapsamında geçiş yapan gemilerden, uğraksız geçişleri bozulmadığı sürece TBDTDY’nin Ek-2’sinde yer alan demirleme sahalarında demirleme ücreti alınmaz.

(2) TBDTDY kapsamında uğraksız geçişini bozan veya uğraksız geçişi bozulan veya uğraklı geçiş yapan gemilerin TBDTDY’nin Ek-2’sinde yer alan demirleme sahalarına demirleme yapanlardan demirleme süresinin 72 saati aşması halinde, demirleme saati itibarı ile demirleme ücreti alınır.

Denetim ve idari yaptırımlar

MADDE 8 – (1) Liman başkanlıkları demirleme ücretinin takibi ve denetiminden sorumludur. Bu takip ve denetim; Bakanlığın e-tahsilat, Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS), Otomatik Tanımlama Sistemi (OTS), Tekne Takip Modülü (TTM) veya diğer elektronik sistemler üzerinden ve gemiye Ordino/Liman Çıkış Belgesi (LÇB) düzenlenmeden önce yapılır. Demirleme ücretini ödemeyen gemilere Ordino/LÇB düzenlenmez. Denetimler sonucunda, bu Yönerge hükümlerine aykırı fiilleri tespit edilenler hakkında Limanlar Yönetmeliği’nin 39 uncu maddesinin on dokuzuncu fıkrası hükümleri doğrultusunda idarî para cezası verilir.

(2) Demirleme süresinin takibi, mevcut olan yerlerde Gemi Trafik Hizmetleri Merkezleri vasıtasıyla olmak üzere liman başkanlıkları tarafından yapılır.

(3) İdare, uygulamanın takip ve denetimini sağlamak amacıyla web tabanlı bir sistem oluşturması halinde ilgililerin bu sistemi kullanmasını talep edebilir.

(4) Demirleme ücretinin takip ve ödenmesinden gemi ilgilileri sorumludur.

Diğer Hükümler

MADDE 9 – (1) Demirleme ile ilgili bu Yönergede yer almayan hususlarda Limanlar Yönetmeliği ve diğer ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir.

(2) İdare, doğal afetlerde ve olağanüstü hallerde bu Yönergede belirlenen ücretlere kısmen veya tamamen muafiyet getirebilir.

Yürürlükten kaldırma

MADDE 10– (1) Mülga Ulaştırma Bakanlığının 31/7/2003 tarih ve 216 sayılı yazısı ile 1/8/2003 tarihinde yürürlüğe giren Liman Hizmet Tarifelerinin demirleme ücretlerine yönelik hükümleri ile bu tarife ile demirleme ücretlerine yönelik yapılan tüm atıflar bu Yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yürürlükten kalkar.

Yürürlük

MADDE 11 – (1) Bu Yönerge 01/01/2024 tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12– (1) Bu Yönerge hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

EK

Demirleme Ücretlerine İlişkin Örnek Hesaplama Tablosu DEMİRLEME ÜCRETİ (Günlük) (ABD Doları)

Demirleme Süresi 168 saate kadar

Demirleme Süresi 168 saatten sonra

GT

Türk Bayraklı*

Yabancı Bayraklı

Türk Bayraklı*

Yabancı Bayraklı

TBDTDY Hariç

TBDTDY

TBDTDY Hariç

TBDTDY

TBDTDY Hariç

TBDTDY

TBDTDY Hariç

TBDTDY

 

500

1

2

2

4

1,5

3

3

6

1.000

2

4

4

8

3

6

6

12

5.000

10

20

20

40

15

30

30

60

10.000

20

40

40

80

30

60

60

120

20.000

40

80

80

160

60

120

120

240

50.000

100

200

200

400

150

300

300

600

100.000

200

400

400

800

300

600

600

1200

* 6’ncı maddenin ikinci fıkrasındaki şartları sağlayan Türk Bayraklı kabotaj seferi yapan gemilere %50 indirim uygulanır.






















ÖRNEK HESAPLAMA

1

TBDTDY hariç, 5 gün demirleme süresi olan, Türk Bayraklı* ve 10.000 GT bir gemi için;

Günlük ücret : 10.000 ton x 0,002 $/ton = 20 $

Günlük üzerinden ödenecek ücret : 5 gün x 20 $ = 100 $

İstenilmesi halinde aylık ücret : 20 $ x 25 = 500 $

İstenilmesi halinde yıllık ücret : 500 $ x 6 = 3.000 $

* 6’ncı maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki gemilere %50 indirim uygulanır.

2

TBDTDY** kapsamında, 5 gün demirleme süresi olan, uğraksız geçiş niteliğinde olmayan, Türk Bayraklı* ve 10.000 GT bir gemi için;

Günlük ücret : 10.000 ton x 0,004 $/ton = 40 $

Günlük üzerinden ödenecek ücret : 5 gün x 40 $ = 200 $

İstenilmesi halinde aylık ücret : 40 $ x 25 = 1.000 $

İstenilmesi halinde yıllık ücret : 1.000 $ x 6 = 6.000 $

* 6’ncı maddenin ikinci fıkrası kapsamındaki gemilere %50 indirim uygulanır.

** İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahalarında sadece günlük ödeme yapılır.

3

TBDTDY hariç, 5 gün demirleme süresi olan, Yabancı Bayraklı ve 10.000 GT bir gemi için;

Günlük ücret : 10.000 ton x 0,004 $/ton = 40 $

Günlük üzerinden ödenecek ücret : 5 gün x 40 $ = 200 $

İstenilmesi halinde aylık ücret : 40 $ x 25 = 1.000 $

İstenilmesi halinde yıllık ücret : 1.000 $ x 6 = 6.000 $

4

TBDTDY kapsamında, 5 gün demirleme süresi olan, uğraksız geçiş niteliğinde olmayan, Yabancı Bayraklı* ve 10.000 GT bir gemi için;

Günlük ücret : 10.000 ton x 0,008 $/ton = 80 $

Günlük üzerinden ödenecek ücret : 5 gün x 80 $= 400 $

İstenilmesi halinde aylık ücret : 80 $ x 25 = 2.000 $

İstenilmesi halinde yıllık ücret : 2.000 $ x 6 = 12.000 $

5

TBDTDY kapsamında İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahalarında*, 9 gün demirleme süresi olan, Yabancı Bayraklı ve 10.000 GT bir gemi için;

Ödenecek ücret :

(7 gün x 10.000 ton x 0,008 $/ton)+(2 gün x 10.000 ton x 0,012 $/ton) = 560$ + 240$ = 800$

* İstanbul Boğazı Güney Girişi Demirleme Sahalarında sadece günlük ödeme yapılır.